Missgärningar

en historisk roman byggd på verkliga händelser

Min första roman har getts ut av Bokförlaget Lava.

Nu är finns Missgärningar att köpa ”överallt där böcker säljs!”
Till exempel här och här
Vill du ha ett signerat ex. maila mig” petra@petranyberg.se

Vad var det egentligen som hände?
Klipp från Göteborgs handels- och sjöfartstidning den 26 januari 1849.

–En natt i januari 1849 slår någon ihjäl Karna Larsdotter i hennes eget hem i Revinge utanför Lund. Hennes båda små barn tre och sex år gamla blir vittnen till mordet. Varför måste Karna dö och vem är mördaren?

–Våren 1937 försvinner två barn i Prästaskogen vid Torna Hällestad. Vilka är barnen och vad hände egentligen?

–Nutid – Arkivarien Emma går igenom sin gammelmoster Idas hus i Revinge inför bouppteckning och arvskifte. Nästan färdig hittar hon en gammal kista på vinden. När hon öppnar den möts hon av en vidrig lukt och något som ser ut som en mumie. Är det en död människa i kistan och hur hänger allt ihop?

I mitt arbete på Riksarkivet hittar jag många otroliga historier. Verkliga historier om människor som har levt verkliga liv. Människoöden som försvunnit i glömska men som bara väntar på att hittas. Huvudtemat i Missgärningar är en sådan historia, en passionerad kärlekshistoria som ledde till ett fruktansvärt mord och som blev slutet på livet för sex personer och som förändrade det för många fler. En historia som måste berättas.

Missgärningar är uppbyggd kring tre olika berättelser i olika tider. Den äldsta följer helt domstolsprotokollen från rättegången i Torna häradsrätt. Allt jag berättar om där har hänt i verkligheten. De andra två är helt fiktiva. Jag tycker själv mycket om böcker som utspelas i olika tider och där berättelsen hänger ihop på något sätt genom de olika tidsplanen.

En tidningsartikel
Rapport från avrättningen från Malmö Allehanda den 8 maj 1850.